KOPP (Kind van een Ouder met Psychische Problemen)

 

Ik groeide op in een gezin waarvan de moeder psychische problemen had. Ik ben dus een KOPP-kind. In mijn novelle 'Spreken met de Spints', die ik heb geschreven onder de naam Boann Oorts, wilde ik laten zien wat de gevolgen kunnen zijn om op te groeien in een gezin waar deze problematiek speelt.

'Spreken met de Spints' is verkrijgbaar bij:

www.bol.com

 Spreken met de Spints

Lange tijd heb ik moeite gedaan om te begrijpen wat er bij ons in het gezin aan de hand was. Uit loyaliteit naar mijn ouders toe, kon ik nooit de juiste woorden vinden en daardoor raakte ik verstrikt in mijn eigen denkwereld. Nu is de tijd van zwijgen voorbij.

Als kind van een moeder met een bipolaire stoornis, maar ook als therapeut kon en wilde ik niet alleen schrijven over een tot voor kort onzichtbaar gebied in onze samenleving, ik wilde dit ook bespreekbaar maken. Het leven van een KOPP-kind is vaak omgeven door angst, schuld en schaamte.

KOPP-kinderen leken vaak krachtig, ze overleefden in het gezin. Pas op latere leeftijd bleek dan dat er sprake was van een trauma. Nu ben ik zo ver dat ik vanuit mijn hart kan zeggen dat mijn achtergrond als therapeut en als ervaringsdeskundige van onschatbare waarde is om volwassen ‘KOPP-ers’ te kunnen begeleiden.

Niet meer zwijgen maar gevoelens benoemen en verwerken om vandaar uit met moed verder te gaan door gehoor te leren geven aan de innerlijke stem die vanuit de kracht van de goddelijke geest in ons komt.

‘Zwijgen is goud’ maar dit kun je pas voelen als je innerlijke kind heeft gesproken. En daarbij kan een therapie je helpen. Ik spreek uit ervaring.